Obligativitatea dotarii autovehiculelor cu anvelope de iarna este reglementata de OUG nr. 5 din 2011. Potrivit legii, autovehiculele care circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei sunt obligate sa aiba anvelope de iarna, in caz contrar conducatorii auto risca amenzi intre 2500 si 4000 lei. Mai mult, daca un sector de drum este blocat de un autoturism fara anvelope de iarna, soferii pot plati amenzi intre 5000 si 8000 lei.

Un alt argument in favoarea dotarii autovehiculelor cu anvelope de iarna este acela soferii risca sa nu fie despagubiti in cazul unor accidente rutiere chiar daca pagubitul nu este vinovat de producerea incidentului.

Se spune ca un autovehicul este atat de sigur in trafic pe cat de bune sunt anvelopele lui. Atunci cand temperatura scade sub 7 grade Celsius, este cazul sa schimbati anvelopele de vara cu cele de iarna. Anvelopele de vara, in momentul in care sunt expuse pe o perioada indelungata la temperaturi scazute, isi pierd elasticitatea. Adica, devin rigide. Ele trebuie sa corespunda diferentelor de temperatura zi-noapte, fara sa se deformeze, fara sa se poata altera in compozitie. Este recomandat sa inlocuiti toate cele 4 anvelope ale autovehiculului. Acestea trebuie sa fie identice, nu 2 de vara si 2 de iarna, pentru a evita dezechilibrarea autovehiculului in timpul franarii sau a virajelor.

DESPRE ANVELOPELE DE IARNA…

Anvelopele de iarna sunt realizate dintr-un material mai moale decat cel de vara si au un profil ce ajuta la pastrarea controlului chiar si la temperaturi negative. Sub temperaturi de 7 grade Celsius aceste anvelope sunt recomandate chiar si pentru rularea pe asfalt uscat. Pot fi recunoscute prin marcajul „M + S’ (sau „M.S.’ sau „M & S’) conform legislatiei europene sau „Munte/Fulg de zapada”, conform celei americane. Cauciucurile late, de viteza, altele decat cele produse special pentru zapada, nu sunt potrivite pentru conditiiile de iarna.

In filmul de mai jos puteti vedea diferenta clara intre performantele celor doua tipuri de anvelope.

 

 

SFATUL AUTO-OVAROM

Nu va lasati pacaliti de vremea de afara, mai ales daca circulati in tara. Conditiile meteorologice nu sunt aceleasi in toata tara, iar diferentele de temperatura pot crea conditii de aparitie a poleiului. Sfatul nostru este sa montati anvelope de iarna pana cel tarziu in 15 noiembrie.

Daca aveti intrebari privind anvelopele de iarna apelati cu incredere la specialistii Auto-Ovarom.