Un autovehicul este atat de bun pe cat de bune sunt anvelopele lui. Atunci cand temperatura creste peste 7 grade Celsius, este cazul sa schimbam anvelopele de iarna cu cele de vara. Este recomandat sa inlocuiti toate cele 4 anvelope ale autovehiculului. Acestea trebuie sa fie identice, nu 2 de vara si 2 de iarna, pentru a evita dezechilibrarea autovehiculului in timpul franarii sau a virajelor.

Continental_Winter-summer_tire_comparison

 

NU RULATI VARA CU ANVELOPE DE IARNA!!!

In cazul in care totusi se inlocuiesc doar 2 anvelope, pentru controlul complet, montati-va noile anvelope pe axul din spate. Rotile din spate nu sunt conectate la directie, ceea ce face foarte dificila judecarea aderentei lor in timpul mersului. Pentru eficienta optima, verificati in mod regulat presiunea si starea anvelopelor, in special in timpul rotatiei anvelopelor, intrucat multe vehicule specifica presiuni diferite pe puntea din fata si pe cea din spate. Pentru siguranta dumneavoastra, montati intotdeauna anvelopele noi sau cele mai putin uzate, la pozitiile rotilor din spate.

VERIFICATI-VA PRESIUNEA ANVELOPELOR LUNAR!

Presiunea corecta a anvelopelor reduce riscul de a pierde controlul vehiculului dumneavoastra. De asemenea, protejeaza anvelopele de uzura prematura si daune ireversibile constructiei interne. Presiunea in anvelope poate scadea din cauza unor perforatii mici, eliminarea naturala a aerului prin intermediul componentelor anvelopei, sau chiar de la o scadere a temperaturii ambiante.

ce presiune bagam in anvelope

 

Verificati presiunea anvelopelor, inclusiv cele de rezerva, lunar si inainte de orice drum lung, de preferinta atunci cand anvelopele sunt reci. Este importanta verificarea presiunii o data pe luna, pentru ca:

  • presiune in exces de 20%, poate reduce durata de viata a anvelopei cu aproximativ 10.000 de km.
  • presiunea corecta a anvelopelor duce la economie de carburant.

 

UZURA SI ADANCIMEA ANVELOPEI

Asigurati-va ca verificati periodic adancimea benzii de rulare a anvelopelor si le inlocuiti atunci cand sunt uzate. Acest lucru va garanta un maxim de tractiune si aderenta, ajutandu-va sa evitati orice surprize neplacute. Schimbati anvelopele inainte ca adancimea benzii de rulare sa se uzeze pana la 1.6mm. Securitatea dumneavoastra si mobilitatea depind de un nivel bun al adancimii benzii de rulare, deoarece:

  • canelurile benzii de rulare disperseaza apa de sub anvelopa, ajutand la mentinerea controlului
  • cu cat adancimea benzii de rulare este mai mare, cu atat mai multa apa puteti dispersa si, prin urmare, reduce riscul de acvaplanare
  • distanta de franare creste odata cu scaderea adancimii profilului
anvelopa uzata
ECHILIBRARE

Echilibrarea ajuta la prevenirea uzurii premature a anvelopelor si elimina vibratiile. De asemenea, protejeaza suspensia, sistemul de directie si stabilitatea vehiculului. Echilibrati-va rotile atunci cand o anvelopa este inlocuita sau cand o greutate de echilibru este mutata sau eliminata.

sistem echilibrare roti

 

VALVELE

Pentru siguranta dumneavoastra este esential sa inlocuiti valvele de fiecare data cand inlocuiti anvelopele. Valva joaca un rol foarte important in pastrarea etansa a rotilor.