Prin reglementarile legislative, in Romania, nu este interzis expres sa folosim vara anvelopele de iarna. Insa, este foarte clar reglementat ca iarna nu le putem folosi pe cele de vara. Daca facem acest lucru, putem primi si amenda. Asadar, se recomanda existenta unui set de anvelope dedicate pentru fiecare sezon.

vara_iarna

Sunt anvelopele de iarna bune vara?

Registrul Auto Roman efectueaza verificari in trafic pentru stabilirea calitatii anvelopelor utilizate. Mai mult chiar, insista asupra utilizarii unor anvelope care sa corespunda ca si dimensiune conform cu specificatiile producatorului autovehiculului.

Ramane la latitudinea soferului daca schimba sau nu anvelopele. Solutiile alternative pentru inlocuirea anvelopelor ar fi cele second hand sau cele resapate. Dar oare este o solutie buna, acceptabila, sau un compromis care poate afecta siguranta celor din masina?

Specialistii spun ca folosirea acestor anvelope de iarna in alt sezon, pune in pericol viata soferilor si a celorlalti participanti la trafic.
Exista cateva riscuri la care ne expunem atunci cand folosim anvelopele de iarna, in anotimpul de vara, si anume:

 • Uzura care apare la pneuri este prematura. De ce? Pentru ca difera compozitia cauciucului la anvelopele de vara fata de cele de iarna. Cele de iarna devin mult mai rigide la temperaturi ridicate si uzura se instaleaza rapid; totodata, in urmatorul sezon de iarna vei avea anvelope uzate si ineficiente, deoarece cu cat dimensiunea canelurilor (santurilor) de pe anvelopa scade, cu atat siguranta anvelopei este mai mica, iar distanta de franare va creste.

Toate aceste situatii de franare sunt cel mai elocvent descrise in ilustratia de mai jos, care detaliaza franarea in conditii umede, de zapada si de gheata:

diagrama iarna

 • Pneurile de iarna sunt mai grele si acest dezavantaj il vei simti la viteze mari, rotile fiind concepute pentru utilizare la o viteza mai redusa (iarna se circula mai temperat);
 • Anvelopele de iarna cresc sansele de acvaplanare a autoturismului, deoarece profilul este gandit pentru gheata, nu pentru apa;
 • La cauciucurile de iarna, riscul de explozie vara este foarte mare, pentru ca se incalzesc foarte puternic de la caldura emanata la frecarea cu asfaltul, iar ele pur si simplu nu au fost concepute sa reziste la temperaturi ridicate.

Daca ai constrangeri de buget si nu iti permiti un set de anvelope de vara, ia in considerare oferta Auto-Ovarom pentru anvelopele DOT.

Ce sunt anvelopele DOT:

 1. anvelope noi, nefolosite
 2. sunt produse pana in 2013
 3. sunt depozitate in hotelul de anvelope Auto-Ovarom unde se controleaza lumina, temperatura si umiditatea
 4. au preturi cu pana la 60% mai mici
 5. au garantie 3 ani

Asadar, tine cont ca:

 1. anvelopele sunt cea mai importanta componenta de siguranta a masinii tale!
 2. folosirea gresita a pneurilor este o cauza serioasa a accidentelor in Romania!
 3. fiecare tip de anvelopa trebuie folosit in scopul pentru care a fost creat de producator.
 4. si nu in ultimul rand, pune siguranta pe primul loc!