Ce este sistemul de suspensie?
Sistemul de suspensie este un mecanism care face legatura intre roti si caroseria autovehiculului. Sistemul de suspensie transmite uniform fortele (greutatea) ce actioneaza asupra autovehiculului catre suprafata de rulare (sosea) si, in acelasi timp, il izoleaza de fortele ce apar dinspre calea de rulare, imbunatatind astfel confortul si manevrabilitatea acestuia.

Elementele suspensiei sunt:schimbare amortizoare

 • arcurile si bara stabilizatoare
 • articulatiile si prinderile
 • amortizoarele
 • bucsele

intretinerea sistemului de directie

Rolul sistemului de suspensie

Suspensia impiedica fortele venite dinspre suprafata de mers sa afecteze manevrabilitatea, performantele dar si confortul autovehiculului, suspendand caroseria la o distanta constanta fata de carosabil. Caroseria este astfel protejata de efectele socurilor produse de starea carosabilului.

DE RETINUT! 

Este bine de stiut ca, in oricare din urmatoarele situatii: franare, accelerare sau virare, sistemul de suspensie trebuie sa-si pastreze fermitatea, mentinand in acelasi tip toate anvelopele in contact cu solul.

Arcurile si bara stabilizatoare suporta greutatea vehiculului mentinand pozitia corecta a acestuia fata de drum (inaltime). Arcurile au si rolul de a prelua socurile provenite din imperfectiunea carosabilului.

Articulatiile si prinderile fac legatura intre autovehicul si carosabil, conducand forta de tractiune si mentinand rotile intr-o pozitie corecta in raport cu caroseria.

Rolul amortizorului este de a asigura mentinerea unui contact bun cu suprafata de rulare, atenuand efectul vibratiilor rotilor si a caroseriei din cauza denivelarilor din carosabil.

Bucsele sunt piesele responsabile cu silentiozitatea masinii, izoland habitaclul de zgomotul de rulare.

Buna functionare a acestor componente ale sistemului de suspensie determina in mare parte gradul de confort al masinii, sporind astfel placerea de a conduce.

suspensie rigida vs independenta

Cand trebuie mers in service pentru investigatii?

Starea sistemului de suspensie influenteaza decisiv tinuta de drum a autovehiculului si, implicit, siguranta la rulare. Doar un service specializat poate rezolva corect problemele sistemului de suspensie, insa exista cateva simptome care trebuie cunoscute pentru a duce masina de urgenta in service.

Asadar, cereti ajutorul specialistilor Auto Ovarom in urmatoarele situatii:

 • cand observati pierderi de ulei la nivelul amortizoarelordamper-spring

 • cand exista deformari ale corpului si prinderilor amortizoarelor

 • cand apar deformari sau crapaturi ale arcului

 • cand apar zgomote ciudate in viraje

 • cand autovehiculul se lasa intr-o parte

 • cand apare leganatul ca de barca, in sus si in jos

 

Nu conduceti daca aveti probleme la sistemul de suspensie!

Riscurile la care va expuneti sunt mari!

Multi soferi nu inteleg ca rularea cu probleme grave la sistemul de suspensie este deosebit de periculoasa. In orice moment, una dintre componentele suspensiei poate ceda la un viraj mai in forta, iar urmarile pot fi in unele cazuri dramatice deoarece masina devine practic incontrolabila.

Amortizoarele uzate pot fi cauza pierderii controlului in curbe sau in conditii de vant puternic. In practica s-a mai constatat ca riscul de acvaplanare si distanta de franare cresc considerabil odata cu cresterea gradului de uzura a amortizoarelor.

SFATURILE AUTO OVAROM
 • inlocuiti amortizoarele la fiecare 60.000 de km deoarece performantele lor scad cu cresterea gradului de uzura

 • verificati starea suspensiei prin apasarea capotei in zona amortizoarelor. Daca se inclina prea mult si rapid intr-o parte sau alta, inseamna ca amortizorul sau arcul respectiv s-au slabit.

 • schimbati amortizoarele in pereche cu arcurile si toate celelalte componente ale suspensiei. Inlocuirea unui singur amortizor nu este o solutie deoarece autovehiculul va avea un comportament nefiresc si deosebit de periculos la rulare

 • inlocuiti componentele suspensiei cu produse originale, cu factura si garantie

 • faceti verificarile si inlocuirile in service-uri autorizate

Daca esti convins de importanta intretinerii sistemului de suspensie, fa o programare la unul din service-urile Auto-Ovarom pentru o verificare amanuntita.

 Informatii, solicitari oferte si programari la service:

office@autoovarom.ro

tel: 0256 – 226 173