Cand trebuie sa iti echipezi masina cu anvelope de iarna? Esti obligat sa le inlocuiesti din data de 1 noiembrie? Ce anvelope de iarna ti se potrivesc la masina? Ce inseamna toate cifrele si numerele de pe anvelope? Daca nu stii cum sa raspunzi la intrebarile acestea, citeste in continuare acest articol si o sa devii un “expert” in anvelope de iarna.

In primul rand, nu esti obligat sa iti schimbi anvelopele de vara din data de 1 noiembrie ci doar atunci daca conduci pe drumuri publice acoperite de zapada, gheata sau polei. Daca esti surprins cu anvelope de vara in conditiile de drum nefavorabile, vei fi sanctionat. Legea impune ca autoturismele personale si autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri trebuie sa aiba anvelope de iarna montate pe toate rotile. In schimb autovehiculele de transport marfa de peste 3,5 tone si cele de transport persoane cu mai mut de 9 locuri, trebuie sa aiba montate anvelope de iarna pe rotile axei/ axelor de tractiune. 

Amenda pentru incalcarea legii este una consistenta, intre 1.300 și 2.900 de lei si risti sa ramai fara certificat de inmatriculare. Un alt motiv pentru care anvelopele de iarna sunt necesare si nu merita sa risti este acela ca, in caz de accident, anumite companii de asigurari aleg sa nu plateasca despagubiri pentru masinile neechipate cu anvelope de iarna: asadar te vei trezi si fara talon, si fara despagubiri!

Revenind la subiectul amenzii, incepand cu anul acesta, in termen de 15 zile se poate plati jumatate din amenda primita.

Acum ca stii cand trebuie sa-ti echipezi masina cu anvelope de iarna si sanctiunile pe care le poti primi daca nu o faci la timp, iti povestim de ce trebuie sa iti schimbi anvelopele de vara cand vine frigul.

La temperaturi scazute, compozitia cauciucului din banda de rulare a unei anvelope de iarna este mai moale decat in cazul anvelopelor de vara. Aceasta inseamna ca blocurile profilului sunt mai flexibile si anvelopele genereaza mai multa aderenta pe sosea. Din aceasta cauza, cand temperaturile scad sub 7°C, este recomandat sa-ti schimbi anvelopele de vara cu cele de iarna. 

diferenta dintre anvelope de iarna si anvelope de vara

Anvelopele de iarna se pot identifica usor prin prezenta pe laterale a literelor M si S, sub forma: M+S, M.S. sau M&S, fiind simbolurile certificate de RAR (Registrul Auto Roman). Ele mai pot fi recunoscute și prin marcaje speciale, respectiv un simbol cu 3 varfuri de munte cu fulgi de zapada (3PMSF).

ATENTIE! Cu ajutorul unor abtibilduri din cauciucuri vulcanizate la cald, care imita simbolurile originale, se produc anvelope false. Din aceasta cauza iti recomandam sa achizitionezi anvelope din magazinele specializate.

Cum verifici starea anvelopelor de iarna? Anvelopele de iarna ar trebui inlocuite atunci cand se atinge indicatorul legal de uzura a benzii de rulare sau dupa 10 ani de la data fabricarii. Indicatorul de uzura al benzii este plasat in mod simetric de-a lungul circumferintei anvelopei, in principalul canal longitudinal. Atunci cand nivelul de uzura a profilului ajunge la acelasi nivel cu cel al benzii de uzura, anvelopa a atins limita legala si trebuie inlocuita.

anvelopa cu indicator de uzura

Cum stii care anvelope se potrivesc la masina ta? E simplu! Numerele si cifrele inscriptionate pe partea laterala a cauciucului sunt specificatiile exacte ale tipului de anvelopa de care ai nevoie. 

detaliile inscriptionate pe anvelope de iarna

  1. 195 = latimea anvelopei in milimetrii

  2. 55 = talia anvelopei masurata in procent din latimea benzi de rulare 

  3. R = radial, constructia radiala a carcasei anvelopei 

  4. 16 = diametrul cercului interior in inci 

  5. 87 = indice greutate/ sarcina 

  6. V = indicele de viteza

  7. DOT =  respecta toate standardele de siguranta stabilite de Departamentul de Transporturi din Statele Unite ale Americii.

  8. PDV9 = codul fabricii unde a fost fabricata anvelopa

  9. INHR = codul dimensional al anvelopei

  10. 049 = saptamana si anul fabricatiei

Acum ca esti “expert” in anvelope, ti-e pregatita masina pentru sezonul de iarna?